3D Print Café

Van gadgets naar functionele producten.

Op 15 september 2016 vond het tweede Brightlands 3D Print Café plaats. Het was een van de eerste bijeenkomsten in het nieuwe Center Court op Brightlands Chemelot Campus. De bijeenkomst werd bijgewoond door vertegenwoordigers van bedrijven en organisatie die actief zijn op het gebied van Additive Manufacturing.

Materialenonderzoek

De plenaire sessie werd geleid door Tessa ten Cate, programmamanager Additive Manufacturing bij het Brightlands Materials Center (BMC). Zij vertelde dat Additive Manufacturing een van de onderzoeksprogramma’s van het BMC is. Het onderzoek is gericht op de ontwikkeling van materialen voor Additive Manufacturing met verbeterde kwaliteit en duurzaamheid en op het toevoegen van nieuwe functionaliteit aan deze materialen. Toepassingsgebieden zijn onder meer gepersonaliseerde producten (bv. biomedisch) en reserve-onderdelen of lichtgewicht complexe onderdelen (bv. auto’s en industrieel). Tessa merkte op dat de sector zich ontwikkelt van prototyping naar fabricage, van gadgets naar functionele producten.

 

Nieuwe concepten

Han Goossens, Senior Manager Polymer Physics bij SABIC wees op de lange historie van SABIC in de Additive Manufacturing industrie. Hij legde uit hoe polymeren oplossingen kunnen bieden om nieuwe concepten mogelijk te maken. Hij noemde twee concrete voorbeelden: de eerste 3D-geprinte auto ter wereld, de Strati, en de Gavari vliegtuigstoel. SABIC ontwikkelde specifieke producten voor deze toepassingen, THERMOCOMPTM koolstofversterkte vezel in ABS-compounds respectievelijk ULTEMTM 9085 hars. De verdere ontwikkelingen bij SABIC op het gebied van Additive Manufacturing betreffen topologische optimalisatie en het ontwerpen van roosterstructuren. Volgens Han is de uitdaging voor SABIC als leverancier vroeg bij het ontwerpproces betrokken te raken.

Van analoog naar digitaal

 Shapeways levert een groot aantal 3D-geprinte objecten aan algemene en professionele klanten, vertelde Maarten van Dijk, Manager of Manufacturing bij Shapeways. Hij overtuigde de aanwezigen ervan dat Additive Manufacturing de wijze waarop producten worden gefabriceerd transformeert. Er is een ontwikkeling van analoog naar digitaal, van gecentraliseerd naar decentraal en van maanden naar uren. Kwaliteit, levertijd en prijs zijn belangrijk voor alle klanten. Kwaliteitsproblemen kunnen zich voordoen bij de kwaliteit van het oppervlak, de nauwkeurigheid van de afmetingen en de sterkte van onderdelen – Shapeways werkt aan oplossingen voor dergelijke problemen. Tegelijkertijd verwacht de klant steeds snellere levering.

 

Accelerate³

 Het Brightlands 3D Print Café wordt ondersteund door de Europese Unie via het Interreg Vlaanderen-Nederland-project Accelerate3.

Voor een volgende bijeenkomst van het Brightlands 3D Print Café zal een breder publiek worden uitgenodigd.


Interesse voor deze activiteit?

Voer de code in:

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.