Voorbije activiteiten


Prototyping 2018

Datum: 7 & 8 november 2018

Plaats: Kortrijk XPO

PROTOTYPING is een verbindingsplatform voor alle betrokkenen in de prototyping industrie, zowel in de creatieve als de maakindustrie. Het is een sterk gebruiksgerichte vakbeurs voor al wie actief is op het vlak van productontwikkeling, prototyping en productie in lage volumes. Iedereen binnen de prototyping waardeketen, vanaf het idee tot de productie in lage volumes, komt hierbij aan bod. 


Accelerate zorgt voor sterk 3D print ecosysteem

Op 27 juni vond een matchmaking-evenement plaats op de Brightlands Chemelot Campus met 60 mensen van bedrijven en kennisinstellingen uit de gehele (EU-) regio om kennis te delen over het gebruik van materialen in 3D-afdruktoepassingen.

Jan van Blerk is Interreg Reporter binnen het programma van Interreg Volunteer Youth, een initiatief dat deel uitmaakt van het Europese Solidariteitskorps. Hij brengt verslag uit...

3D Printing Matchmaking Event

Op 27 juni 2018 vond het Accelerate 3D matchmaking-evenement plaats met als resultaat 59 personen van bedrijven (waaronder veel KMO’s) en kennisinstellingen op de Brightlands Chemelot Campus. Doelstelling was om kennis te delen over het gebruik van materialen in 3D-afdruktoepassingen. De bijeenkomst was gericht op het leggen van nieuwe contacten, het genereren van activiteiten en het versterken van de samenwerking tussen Nederlandse en Vlaamse partners in de waardeketen. 

Prototyping 2017

Op 8 en 9 november 2017 nam Accelerate³ voor de tweede keer deel aan de Prototyping beurs te Kortrijk Xpo. De beurs kon rekenen op 2.494 bezoekers. Op de stand van Accelerate³ werd het Freeformer toestel van Centexbel aan de bezoekers gedemonstreerd en toegelicht.

Accelerate³: de grensregio in 3D

Accelerate³ investeert in onderzoek naar 3D-printen en deelt kennis met KMO’s/MKB’s en grotere bedrijven uit de grensregio. Er is inmiddels al heel wat innovatieve apparatuur geïnstalleerd.

 

De Interreg-Nieuwsbrief stelt de projectverantwoordelijken enkele vragen over de toekomst.

Europa om de hoek

Op vrijdag 12 mei vond in Centre Céramique in Maastricht de zevende editie plaats van de Europa om de hoek Kijkdagen. Tijdens deze dag maakten bezoekers kennis met verschillende projecten op het gebied van innovatieve gezondheidszorg en biomaterialen die mede mogelijk zijn gemaakt met Europese financiering.


In Nederland worden heel veel verschillende (grensoverschrijdende) projecten financieel ondersteund door de diverse Europese fondsen. Deze projecten moeten een bijdrage leveren aan het versterken van de economische structuur en grensoverschrijdende samenwerking in de regio. De Europese Commissie en de Nederlandse overheid vinden het belangrijk te laten zien aan het publiek wat met dit geld gebeurt. Daarom worden ieder jaar de Europa om de hoek Kijkdagen georganiseerd.

 

In Centre Céramique werden de volgende projecten uitgelicht: AMARILLYS, Biobased Materials Plus, De Maastricht Studie, ITEM, Trans Tech Diagnostics, PROSPEROS, Healthy Aging, Safe PAT en WearIT4health.

 

Brightlands Chemelot Campus was vertegenwoordigd door het Accelerate3 project, een Interreg project waarbij samen met TUA West, Katholieke Universiteit Leuven en Centexbel de samenwerking wordt opgezocht met bedrijfsleven en onderzoek wordt gedaan naar het verder optimaliseren van 3D-printen met (bio-based) materialen. 

Kulak koopt spectrometer

In het kader van het Accelerate3 project, gefinancierd door Interreg Vlaanderen-Nederland, het Vlaamse Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO), en de provincie West-Vlaanderen heeft de Renewable Material and Nanotechnology onderzoeksgroep, geleid door Prof. Wim Thielemans, een Kratos Axis Ultra X-ray Photoelectron Spectrometer aangekocht.

0 Berichten

Prototyping 2016

Flinke interesse

Accelerate³ was present op de tweedaagse beurs Prototyping in XPO Kortrijk op 9 en 10 november 2016. De projectverantwoordelijken konden aan tal van geïnteresseerde bezoekers heel wat informatie geven over het project.

0 Berichten

3D Print Café

Van gadgets naar functionele producten.

Op 15 september 2016 vond het tweede Brightlands 3D Print Café plaats. Het was een van de eerste bijeenkomsten in het nieuwe Center Court op Brightlands Chemelot Campus. De bijeenkomst werd bijgewoond door vertegenwoordigers van bedrijven en organisatie die actief zijn op het gebied van Additive Manufacturing.

Materialenonderzoek

De plenaire sessie werd geleid door Tessa ten Cate, programmamanager Additive Manufacturing bij het Brightlands Materials Center (BMC). Zij vertelde dat Additive Manufacturing een van de onderzoeksprogramma’s van het BMC is. Het onderzoek is gericht op de ontwikkeling van materialen voor Additive Manufacturing met verbeterde kwaliteit en duurzaamheid en op het toevoegen van nieuwe functionaliteit aan deze materialen. Toepassingsgebieden zijn onder meer gepersonaliseerde producten (bv. biomedisch) en reserve-onderdelen of lichtgewicht complexe onderdelen (bv. auto’s en industrieel). Tessa merkte op dat de sector zich ontwikkelt van prototyping naar fabricage, van gadgets naar functionele producten.

 

Nieuwe concepten

Han Goossens, Senior Manager Polymer Physics bij SABIC wees op de lange historie van SABIC in de Additive Manufacturing industrie. Hij legde uit hoe polymeren oplossingen kunnen bieden om nieuwe concepten mogelijk te maken. Hij noemde twee concrete voorbeelden: de eerste 3D-geprinte auto ter wereld, de Strati, en de Gavari vliegtuigstoel. SABIC ontwikkelde specifieke producten voor deze toepassingen, THERMOCOMPTM koolstofversterkte vezel in ABS-compounds respectievelijk ULTEMTM 9085 hars. De verdere ontwikkelingen bij SABIC op het gebied van Additive Manufacturing betreffen topologische optimalisatie en het ontwerpen van roosterstructuren. Volgens Han is de uitdaging voor SABIC als leverancier vroeg bij het ontwerpproces betrokken te raken.

Van analoog naar digitaal

 Shapeways levert een groot aantal 3D-geprinte objecten aan algemene en professionele klanten, vertelde Maarten van Dijk, Manager of Manufacturing bij Shapeways. Hij overtuigde de aanwezigen ervan dat Additive Manufacturing de wijze waarop producten worden gefabriceerd transformeert. Er is een ontwikkeling van analoog naar digitaal, van gecentraliseerd naar decentraal en van maanden naar uren. Kwaliteit, levertijd en prijs zijn belangrijk voor alle klanten. Kwaliteitsproblemen kunnen zich voordoen bij de kwaliteit van het oppervlak, de nauwkeurigheid van de afmetingen en de sterkte van onderdelen – Shapeways werkt aan oplossingen voor dergelijke problemen. Tegelijkertijd verwacht de klant steeds snellere levering.

 

Accelerate³

 Het Brightlands 3D Print Café wordt ondersteund door de Europese Unie via het Interreg Vlaanderen-Nederland-project Accelerate3.

Voor een volgende bijeenkomst van het Brightlands 3D Print Café zal een breder publiek worden uitgenodigd.


Interesse voor deze activiteit?

Voer de code in:

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.